Dykkerudstyr og UV-jagtudstyr

UV jagts guide til begyndere

UV Jagts udstyr til nybegyndere og øvede

 

At bevæge sig under havets overflade, er som at tage på en rejse ud i rummet, hvad enten man flaskedykker, fridykker eller tager på undervandsjagt.

Her er en lille guide til det mest basale udstyr, som man skal bruge for at komme igang med undervandsjagt.

Maske: To ting som man skal tænke på, når man skal vælge sin dykker maske.
1. Vælge en silikonemaske da det er mere behagelig frem for plastik. Det er vigtigt at der ikke kommer genskin i glasset fra solen gennem silikonen og op i øjet, så vælge en mørk farve og undgå denne irritation. Det vil                               nemlig bevirke at ens synsfelt vil blive mindre.

2. Masken skal have et meget lille volumen. Det vil mindske modstanden, når man svømmer gennem vandet og være nemmere at tømme for vand. Når en maske har et lille volumen, skal man bruge mindre luft                                          (dermed energi) for at trykudligne masken på dybden.
Cressi Nano 385,-

Snorkel:
Her gælder: “Less is more”. Det er meget polulært at have en snorkel med ventil, men vil man bruge en teknik, hvor man kan tømme snorkel på vej op med lidt luft skal man nøjes med en snorkel uden ventil.
Corsica 135,-

Finner:
Her kan jeg kun anbefale en rigtig fridykker finne. Når man ligger nede på 5 meters dybde, og vil op til overfladen, så skal man kun sparke få gange i forhold til en normal finne. Man vil samtidig have mere kraft i en fridykker finne og dermed mere overskyd i strømen. Der er visse fiskearter der gemmer sig steder hvor der er meget strøm, og her er det en fordel at dykke med fridykker finner.
Cressi Gara Proffesionel 995,-

Dragt:
Når man er på undervandsjagt skal man kunne bevæge sig frit. Lynlåsen i en dragt kan bevirke at dragten føles stiv og man vil have begrænset bevægelsesfrihed. Derfor skal man vælge en opencell dragt som ikke har lynlåse. Om det skal være 5 mm eller 7 mm om den skal være sort eller med camo må være smagssag. Personligt har jeg en 7 mm så jeg kan dykke hele året.
Apnea 7mm (helt sort)1395,-
Tracina 7mm (sort camo) 1795,-
Technica 7mm (grøn camo) 1895,-

Handsker:
Dette afhænger af sæsonen. Tynde 3 mm med 5 fingere om sommeren eller 3 fingers 7 mm til vinter.
Cressi high stretch 5 mm 215,-

Sokker:
Da man vælger at have heldfods finner skal man anvende sokker uden sål. Mht sokkens tykkelse kommer det igen an på årstiden man vælger at dykke.
Non slip boots (sok) 5 mm 215,-

Blybælte:
Til forskel fra flaskedykkeren skal vi bruge vores mave til vejrtrækningsøvelser inden vores dyk derfor skal vi vælge et blybælte som er lavet af gummi så det kan sidde på hoften.
Cressi i gummi 275,-

Kniv:
Jeg foretrækker en lille kniv som kan side på min overarm. Brugen af kniven er til aflivning af fisk og til at frigøre sig hvis man kommer til at side fast. Derfor skal den være let at komme til.
Cressi Lama 295,-

Bøje:
Vælg en som passer til dit dyk. Jeg laver gerne 3 timers dyk og kan derfor godt lide at have en bøje med rum til lidt mad og drikke. Hvis man vil være mere basal kan man bruge en torpedo bøje som giver mindre modstand. Gå aldrig i vandet uden en bøje, da en bådfører ikke kan se en dykker i overfladen i en sort/camo dragt.
Bøjer fra 150,-
Spyder Surface board 375,-

Line:
Man kan få en flydeline som ligger sig i overfladen og som kan udvide sig 3 gange.
Flydeline ca 8-10 meter ca 85,-

Fangskrog/net:
Jeg bruge Stringer (line med stålspyd) når jeg fanger fisk og net til muslinger. Der er også mindre modstand i en Stringeren end et  net.
Stringer 105,-
Fangstnet fra 75,-

Harpun:
Harpuner er opdelt i to hovedgrupper. Luft og elastik. Jeg vil klart vælge elastik da man har mulighed for at øge antallet af elastikker, så man kan skyde med mere kraft.

Harpuner kommer i mange længder. 50-120 cm. 75-90 cm’s harpuner er en god all-round og kan bruges til både faldfisk og til fritsvømmende fisk. Hvis man går under 75 cm bliver den bedre til flade og mere upræcis til fritsvømmende fisk. Og det omvendte hvis man vælger en harpun over 75 cm. Træ eller aluminium… ja det er jo et spørgsmål om pris.
Harpuner fra 350,-
Cressi Navajo 75 cm fra 695